Copywriting/ commerciële verslaggeving

Copywriting

Teksten kunnen over heel wat zaken gaan, zowel over diensten, zaken, ondernemingen als ideeën. In de loop der jaren heb ik voor heel wat opdrachtgevers, institutionele organisaties en instellingen gewerkt. Er is bijna geen branche of ik heb er wel eens kennis mee gemaakt. Teksten voor kranten, magazines, handouts, gebruiksaanwijzingen en handleidingen, scenario's, podcasts, websites en andere sociale media. Van de meeste markten ben ik thuis. Klanten waarvoor ik heb gewerkt? Van groot tot klein. Een paar namen? Kleine opdrachtgevers: Een patatzaak, herenkledingzaak, bescheiden uitzendbureaus, diverse verenigingen. Groot: Akzo, British Steel, Nationale Nederlanden, ECI Solutions, Texas Digital Systems Europe. En een groot aantal midden- en kleinbedrijven. 

Fotografie

Voor veel opdrachtgevers verzorg ik ook reportagefotografie. Dat levert veel goede en aansprekende platen op. In voorkomende gevallen maak ik gebruik van gespecialiseerde fotografen. Bijvoorbeeld voor bijzondere portretfotografie of productfotografie. Ik ken mijn grenzen op dit gebied. 

Harderwijk Magazine

Hoewel ik veel in België ben, vind ik het toch leuk om contact te houden met Harderwijk, waar ik nog steeds een appartement bezit. Een goede manier daartoe is het leveren van redactionele bijdragen voor dit blad, dat in een oplage van 21.000 exemplaren in Harderwijk verschijnt. Rechts een beeld van dit blad dat viermaal per jaar verschijnt. 

Zoek jij ook een rappe schrijver die multi-inzetbaar is? Bel mij dan: + 31 653 881 999. In Nederland of België. Er zijn ook combinaties mogelijk met interviews en korte bedrijfsfilms. 

Perscampagne Café De Liefde België

De parochie Federatie Kortenberg in België besloot in een voormalige pastorie een ontmoetingsruimte te openen die de aanzet is voor een café, dat voorlopig de naam Café De Liefde zal dragen. Via Communio zorgde voor een persbericht, foto en afbeeldingen en dat resulteerde in publicaties in vrijwel alle Belgische dagbladen. Waarvan hiernaast en hieronder een voorbeeld. Het bewijs dat kerkelijk nieuws dat onbelangrijk schijnt ook de pers ruim kan halen. Ik maakte ook de foto's  

Internationaal

Voor diverse opdrachtgevers maakte ik reportages in Turkije, Griekenland, Roemenië, Scandinavië en vele andere landen. Onderstaand een foto die is gemaakt nabij het Kremlin in Moskou. 

Bovenstaand een internationale advertentie voor Texas Digital Systems Europe BV, waarvoor ik het concept heb ontwikkeld. De advertentie is in een aantal internationale computerbladen gepubliceerd. Het artwork is van Edwin Bronckers, www.dreamgrafix.net Buffalo, NY, USA, met wie ik al meer dan 25 jaar samenwerk. 

Journalistiek voor KVGO

In opdracht van het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen verzorg ik regelmatig de journalistiek en redactie van het blad KVGOpinie. Ik begeleid ook de vormgever van de betreffen de drukkerij. Onderstaand een impressie van dit zeer goed gelezen blad. 

Persberichten

Ondernemers en organisaties zijn vaak teleurgesteld als hun persbericht de kranten niet haalt. Nieuws moet aan een aantal voorwaarden voldoen: 

  • Het moet nieuwswaarde hebben (en dat hebben veel persberichten niet
  • Uit gezaghebbende bron komen

  • Een menselijk element hebben.

Veel persberichten voldoen niet aan deze criteria. Kortom: de invalshoek van het nieuws is een kwestie van creativiteit. Daarbij speelt de ervaring van de opsteller zeker een rol. Sinds 1972 beoefen ik het journalistieke vak; ik weet hoe journalisten denken. Vandaar, dat veel van mijn persberichten uiteindelijk de pers halen. Omdat de concurrentie van ander nieuws vaak groot is, kan ik succes nooit garanderen. 

Commerciële verslaggeving/ pers

Journalistiek voor bedrijven is mijn specialisatie. Ik weet wat ik wel en niet moet schrijven. Vaak word ik ingeschakeld als commercieel verslaggever voor allerlei bedrijfsbladen. Zo verzorg ik onder andere samen met een collega de complete redactie van het blad KVGOpinie, dat regelmatig verschijnt. Ook verleen ik medewerking aan personeelsbladen en dergelijke. Ik ben aangesloten bij een internationale persorganisatie. Dat verschaft mij dankzij een internationale perskaart toegang tot gebeurtenissen, waar andere vakgenoten niet kunnen of mogen komen. 

Links een proef van mijn kunnen: het personeelsblad van ECI Solutions, geproduceerd met art-director  Edwin Bronckers van www.dreamgrafix.net